Om västgöta nation i uppsala

NATIONSSAMMANKOMST

Nationen är en demokratisk organisation, vilket betyder att alla stora beslut fattas av medlemmarna. Detta sker genom nationens högst beslutande organ, nationssammankomsten eller NSK. NSK sammanträder tre gånger per termin, och kallelsen till NSK går ut i vår medlemstidning Västgöta Correspången, på vår anslagstavla samt online. På NSK beslutar vi bland annat om förtroendevalda, budgetar, bokslut och stadgeändringar.

KURATELET

Det dagliga praktiska arbetet – att sköta verksamheten, ekonomin, kontakter med medlemmar och myndigheter och mycket annat – leds av fyra heltidsanställda studenter, nationens kuratorer. Kuratorer är studenter som har valt att ta en ett uppehåll från sina studier för att arbeta heltid på nationen under ett års tid. Kuratorerna bär titlarna förste, andre, tredje samt fjärde kurator. Gemensamt kallas dessa för kuratelet och förkortas oftast i talspråk till "Q”.

STYRELSEN

Västgöta nations styrelse består av kuratelet, inspektor och proinspektor, skattmästarna, nationsjuristen och fem av nationen valda ledamöter. Styrelsen utser ordförande inom sig en gång per år. Styrelsen har ett övergripande ansvar för långsiktig planering på nationen och behandlar bland annat frågor om renoveringar, budget, och bokslut. Styrelsen är även ett stöd till kuratorerna samt den verksamhet som nationen bedriver.

INSPEKTOR

Inspektorsämbetet infördes som ett obligatorium på alla nationer på 1600-talet. Tanken var att en inspektor skulle bli en moralisk drivande kraft som skulle hålla ordning på de stökiga studenterna. Inspektorns uppgift idag är inte fullt lika sträng som sina föregångares. Bland inspektorns uppgifter idag ingår att övervaka nationens löpande verksamhet, samt att representera nationerna vid högtidliga tillfällen. Västgöta nations inspektor heter Bertil Wiman och är professor i skatterätt vid Uppsala universitet. Om Bertil av någon anledning inte kan närvara tas hans uppgifter över av proinspektor. Västgöta nations proinspektor heter Eric Stempels och är forskare vid Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

SKATTMÄSTARE

Västgöta nation har två skattmästare, en som har ansvar för kapitalförvaltningen (skattmästare kapital) och en som är ansvarig för nationshuset (skattmästare fastighet). Skattmästarna är även ett stöd till kuratelet i deras dagliga arbete med ekonomi och fastighetsfrågor. Sofia Hultåker Hammarström är skattmästare kapital och Jonas Hjelmqvist är nationens skattmästare fastighet.

ÄMBETSVERKET

Nationens olika funktioner drivs av medlemmar som frivilligt åtar sig ämbeten för en viss period, ämbetsmän. Som ämbetsman ansvarar en för en viss del av nationens verksamhet. Nationens ämbetsverk får till skillnad från anställd personal ingen ekonomisk ersättning för sina insatser på nationen. Istället får de andra fördelar på nationen, som förtur till evenemang och inbjudningar till ämbetsmiddagar, personalfester, konferenser och annat kul. Att ha ett ämbete på nationen är ett ovärderligt tillfälle att skaffa sig vänner för livet och att uppleva studentlivet i Uppsala på ett roligt sätt.

NÄMNDER

Nationen har en rad nämnder som alla arbetar med olika områden på nationen. Stipendienämnden tillsätter stipendier, biblioteks- och kulturarvsnämnden arbetar med nationens bibliotek och konst, i föreningsnämnden sammanträder representanter från våra föreningar, och marknadsföringsnämnden arbetar med marknadsföring och utvecklar nationens profil utåt. Nationen har även två valberedningar; ledamotsvalberedningen bereder val av mer ansvarstyngda poster så som styrelse- och kuratorsposter och ämbetsvalberedningen bereder val av övriga ämbeten och nämndledamöter.