Du är här

Gasquer

Kräftgasque

Denna tillställning är först ut av nationsårets alla glada tillställningar och ligger i nära anslutning till höstens terminstart varje år. Gasquen kombinerar det bästa av två världar; sång, tal och underhållning tillsammans med den traditionella kräftskivan. Det säger sig självt att denna förening inte kan bli annat än fantastisk. För den som inte är så förtjust i de små kloförsedda krabaterna brukar det finns alternativ – alla ska kunna bli mätta och belåtna.

Reccegasque

Några veckor in i varje termin anordnar samtliga Uppsalas tretton studentnationer en hejdundrande gasque för att fira in sina nya medlemmar. Som nyinskriven recentior är detta ingenting man vill missa, eftersom nationen kommer göra sitt allra yttersta för att visa sig från sin bästa sida.

Gasquen börjar med att alla nationer gemensamt tågar bakom sina fanor till Universitetshuset och välkomnas av bland annat universitetets Rektor samt Curator Curatorum (ordföranden för nationernas samarbetsorgan). Detta brukar vara en mycket stämningsfull ceremoni och rekommenderas varmt att man deltar i.

Därefter återvänder alla till respektive nation och gasquen kan börja! Denna gasque innehåller mycket av det som gör Uppsala speciellt i studentsammanhang och ger en god bild av vad man kan vänta sig av livet i denna historiska stad. I vanlig ordning kommer det serveras en trerätters middag, sjungas sånger och bjudas på underhållning. Efter middagen fortsätter självklart svirandet fram tills småtimmarna.

Sångboksgasque

Detta är gasquen för dig som älskar att sjunga, skråla, vråla och självfallet skåla. För det är precis vad vi kommer göra då vi gemensamt frossar i den kulturskatt som är vår sångbok, samtidigt som vi avnjuter en god middag och varandras sällskap. Västgöta nations sångbok bjuder på snapsvisor, visor från hembygden, Bellman, vinvisor, legendariska spexvisor och allt där emellan. Våra sånganförare är dina ciceroner för kvällen och guidar dig genom denna fantastiska blandning. En oförglömlig möjlighet att få sjunga de visor du älskar och de visor du ännu inte har lärt dig.

Herrmiddag

Veckor i förväg planerar nationens damer denna temakväll för nationens herrar. Lekar, tävlingar, skratt och upptåg följs av trerätters middag med underhållning. Framgångsrika tidigare teman har bland annat varit mentalsjukhus, Las Vegas, grottmänniskor och charter. Gemensamt brukar alla inblandade, både herrar och damer, gå till något släpp på annan nation och dansa till 04.
 

Damsupé

Tidigare firades Mickelsmäss när säden var i ladan. Nu högtidlighålls inte längre denna tid på året med en skördefest, utan istället med en sittning för nationens damer. Entusiastiska herrar samlas några veckor i förväg för att under gemytliga bastuträffar utforma kvällens tema och arrangemang. Kvällen brukar vara omåttligt populär och uppskattad och efter middagen hålls det öppet till 04.

Hembygdsmiddag

Kopplingen till den västgötska matkulturen genomsyrar menyn för denna kväll i Hembygdsföreningens regi. Många seniora medlemmar tar chansen att träffa gamla bekanta såväl som nya medlemmar. Är du kanske inte född och uppvuxen i Västergötland kan detta vara ett ypperligt tillfälle att uppleva nationens ursprung.
 

Lussegasque

I flera veckor sliter Kökschefen tillsammans med biträdande Sexmästare för att åstadkomma ett dignande julbord av högsta kvalitet. En omåttligt populär gasque som bjuder på alla de inslag som krävs för att skapa julstämning tillsammans i goda vänners lag. Denna gasque är höstterminens sista och den är ett fantastiskt sätt att hälsa julen välkommen, innan det är dags för färden mot hembygd och en stunds ledighet. Under gasquen traderas därtill såväl nationens Förste kurator som Fjärde kurator, vilket sätter en högtidlig guldkant på middagen.
 

Tefatsgasque

En lite annorlunda gasque som annordnas till sammans med Värmlands och Gotlands nationer. Under en heldag får man tillfälle att tävla mot, leka med och göra sig nya bekantskaper.

Denna dag tar sig början med pre-ski på Västgöta, därefter tågas det gemensamt till Slottsbacken för snöyrande sammandrabbningar i pulkaåkning och andra lekar. After-ski sker på Värmlands där det serveras enklare tilltugg för att stilla hungriga magar, och för den som hunnit bli kall under utomhusaktiviteterna finns det möjlighet att åter dansa sig varm igen.

Kvällen avslutas med gasque och 04-släpp på Gotlands nation. Klädsel: Kläder efter väder i Slottsbacken (förhoppningsvis termobyxor) och kavaj på kvällens middag.
 

Kulturgasque

Nationen har stolta kulturtraditioner inom teater, körsång och musicerande. Vid denna gasque tar dessa verksamheter tillfället i akt att få visa upp sig under musik och underhållning tillsammans med god mat. Vid skottår byts denna gasque istället ut mot en Skottårsbal.

Majmiddag

Den första maj inbjudes till en av de äldsta middagstraditionerna i nationens historia. Värdigare än sina systertillställningar dagarna innan, slår nationen denna dag upp portarna för femrättersmiddag. Innan middagen sker den traditionsenliga promenaden till nationsgraven för kransnedläggning, och under middagen kommer nationens Krönikör presentera årskrönika över det gångna året samt kommer nya hedersledamöter installeras.

Sommarmiddag

När det är höbärgning hemma i Västergötland hålls en sommarmiddag för de som är kvar i Uppsala. Under denna middag traderas Andre kurator och Tredje Kurator, en högtidlig stund som är väl värd att närvara.

Generationsgasque

Denna tillställning är främst till för de nationsmedlemmar/tidigare nationsmedlemmar som varit verksamma vid Västgöta nation vid tidigare årtionden. Gasquen är ett tillfälle för tidigare aktiva att möta sina nationsvänner och även för nationen att få in ett extra bidrag till de renoveringar som behöver genomföras.

Öppettider förste och andre kurators expedition

Måndag
15.00 - 17.00

Tisdag
10.00 - 12.00

Onsdag
15.00 - 17.00

Torsdag
16.00 - 18.00

Tredje och fjärde kurators expedition ligger i nationshuset, uppför trappan och sedan till vänster. Tredje och fjärde kurator har inga fastslagna expeditionstider, de nås enligt överenskommelse.

Nyheter

  • JullovNationen har nu gått på välförtjänt jullov och önskar alla medlemmar och besökare en god jul och...
  • JullovNationen har nu gått på välförtjänt jullov och önskar alla medlemmar och besökare en god jul och...
  • KuratorskandidaterNedan kan ni ta del av kuratorskandidaternas personliga brev! Förste kurator - Victor Tedeman...
  • Inskrivningsperioden är avslutadNu är inskrivningsperioden avslutad för höstterminen, men det går såklart fortfarande bra att bli...